تعویض پروتز سینه چالشی است که برای همه افرادی که ای جراحی را انجام داده اند، به وجود می آید. پروتز سینه که از جنس سیلیکون است به عنوان یک جسم خارجی طی جراحی پروتز سینه در بدن قرار می گیرد. این جراحی طی سال های اخیر جراحی پروتز سینه به یکی از پرطرفدارترین جراحی ها تبدیل شده است. در نتیجه همین مسئله تعویض پروتز سینه نیز یکی از مهمترین مسائل بعد از آن تبدیل شده است. در ادامه این مطلب در رابطه با تمامی جوانب تعویض پروتز سینه صحبت شده است.
چه زمانی نیاز به تعویض پروتز سینه است؟
تا زمانی که فرد از شکل و فرم پروتز سینه خود راضی باشد و هیچ علائمی دال بر پارگی یا آسیب دیدگی پروتز وجود نداشته باشد نیازی به انجام جراحی پروتز سینه نخواهد بود. دلایل مختلفی برای تعویض پروتز سینه وجود دارد که در ادامه به شرح یک از آن ها پرداخته می شود.
راضی نبودن از ظاهر سینه ها
بسیاری از افراد بدون اینکه پروتز داخل سینه آن ها دچار آسیب شده باشد، به دلیل نارضایتی از اندازه و یا شکل سینه خود تصمیم به تعویض پروتز سینه می کنند. معمولا با افزایش سن، بارداری بعد از پروتز سینه و یا نوسانات وزنی ممکن است سینه دچار تغییر فرم شود.
اختلال در زندگی روزمره
بسیاری از افراد که در زمان قرار دادن پروتز سینه درخواست بزرگ شدن بیش از اندازه آن را ارند. این افراد ممکن است بعد از مدتی اعلام کنند که به دلیل بزرگی بیش از اندازه پروتز ها دچار مشکل در انجام فعالیت های روزمره از جمله انجام فعالیت های ورزشی مانند دویدن شده اند. علاوه بر این ممکن است این افراد دچار درد در کمر و یا گردن نیز شوند.
تغییر نوع پروتز قرار داده شده
همانطور که می دانید پروتز سینه می تواند از دو نوع سالین (آب نمک) و یا سیلیکونی باشد. سال ها قبل برای مدت زمانی استفاده از پروتز های سیلیکونی ممنوع بود و افراد تنها می توانستند از پروتز های سالین استفاده کنند. ولی در حال حاضر با پیشرفت علم پزشکی پروتزهای سلیکونی از کیفت بسیار بالایی برخوردار بوده و در عین حال بسیار ایمن هستند و همچنین بافت طبیعی را سینه های می بخشند. در نتیجه برخی از مراجعین هدف خود را از انجام عمل تعویض پروتز سینه را تغییر جنس پروتز سینه اعلام می کنند.
پارگی پروتز سینه
شاید بتوان گفت دلیل اصلی انجام جراحی تعویض و یا به عبارتی ترمیم پروتز سینه، پارگی پروتز است. البته این مورد معمولا به صورت نادر و با احتمال بسیار پایین اتفاق می افتد ولی با این وجود همچنان یکی از دلایل انجام جراحی ترمیم پروتز سینه، پارگی آن است.
پروتز سینه چه از جنس سالین باشد چه سیلیکون ممکن است دچار پارگی شود. در پروتزهای سالین در صورت پاره شدن پوسته پروتز که از جنس سیلیکون است، محلول آب و نمک داخل آن به بیرون نشت کرده و سینه ها دچار افتادگی می شود ولی با این وجود هیچ خطری برای سلامتی بدن نخواهد داشت زیرا به مرور زمان جذب بدن می شود و هیچ خطری برای سلامتی نخواهد داشت.
پروتزهای سیلیکونی جدید آنقدر مقاوم هستند که در صورت پاره شدن پوسته خارجی همچنان به بیرون نشت نکرده و ماده سلیکونی داخل آن باقی خواهد ماند. در نتیجه ممکن است اصلا فرد متوجه پارگی پروتز سینه خود نشود و در این شرایط است که پزشک انجام MRI را هر چند سال یک بار پیشنهاد می کند تا از پارگی احتمالی پروتز سینه سیلیکونی مطلع شد.
علائم پارگی پروتز سینه
پارگی پروتز سینه معمولا در حالتی که پروتز از جنس سالین باشد، نشانه هایی دارد که در ادامه به آن ها اشاره شده است:
- احساس برجستگی و یا برآمدگی در گوشه ای از سینه
- تغییر شکل سینه (حالت افتاده)
- احساس درد و ناراحتی در سینه
- تورم در نقطه ای از سینه
- انجام ماموگرافی (در موارد نادر)
تشخیص پارگی و ترکیدگی ایمپلنت سینه
دقت داشته باشید که در طی جراحی پروتز سینه، شما یک جسم خارجی را در بدن خود قرار داده اید؛ بنابراین مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه را باید به طور دقیق انجام دهید تا عوارض و یا مشکلی در این راستا نداشته باشید. یکی از مهمترین اقدامات بعد از جراحی پروتز سینه، انجام معاینات و چکاپ های سالیانه (حداقل یک بار در سال) نزد جراحتان است. در طی این چکاپ ها در صورتی که جراح تشخیص دهد، لازم است که تصویربرداری سونوگرافی و یا ام آر آی انجام شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض پروتز سینه حتما این مقاله را بخوانید!
گرفتن MRI به صورت مرتب و هر دو سال یک بار می تواند نقش مهمی در تشخیص پارگی ایمپلنت سینه ایفا کند. در واقع از بین روش های تشخیص ترکیدگی پروتز سینه از جمله MRI و سونوگرافی، روش ام آر آی دقت بالاتری داشته و یک استاندارد مهم در تشخیص این عارضه محسوب می شود.
چند سال بعد از جراحی باید پروتز سینه را تعویض کرد؟
با پیشرفت علم پزشکی، پروتزهایی که در سینه قرار داده می شوند، محکم تر و مقاوم تر می شوند. در جدیدترین حالت پروتزهای سینه، می توان آن ها را تا حدود ۱۵ سال استفاده کرد و به اصطلاح به آن ها پروتزهای دائمی گفته می شود. با این وجود همچنان باید چکاپ سالیانه را به طور مرتب انجام داد تا همیشه از سلامت پروتزها اطمینان داشت. برخی از افراد با مراقبت های دائمی از ایمپلنت سینه می توانند حتی بیشتر از ۱۵ سال از پروتز سینه خود لذت ببرند و نیازی به تعویض آن نداشته باشند.